SVT-enkät: Skolor i var femte kommun övervakar eleverna

Publicerad

Var femte kommun har skolor som kameraövervakar eleverna, enligt en enkät som Lilla Aktuellt har gjort med 168 svarande kommuner. Men Datainspektionen som är tillsynsmyndighet ser en problematik.

– Jag tror inte alla kommuner har exakt koll på regelverket, säger Moa Nordqvist, jurist på Datainspektionen.

Det vanligaste året för kamerainstallationer på skolor var 2017.

– Det oroar oss en del. För att sätta upp kameror krävs ganska omfattande skäl, och jag tror inte alla kommuner har koll på dem, säger Moa Nordqvist, jurist på Datainspektionen.

Krävs inget tillstånd

Det krävs tillstånd från Datainspektionen för att sätta upp övervakningskameror utanför skolor. Men gäller det kameror inne i skolan krävs inget tillstånd. Då ansvarar skolan själv för att man följer regelverket för när man får sätta upp dem.

– Det blir ett stort ansvar som läggs på kommunerna. Skulle man vilja ändra så att det exempelvis krävs ett tillstånd innan man sätter upp kameror, så är det en fråga för lagstiftarna, säger Moa Nordqvist.

Omfattande regler

Regelverket handlar bland annat om att kunna redogöra för varför man anser att intresset av att övervaka väger tyngre än den integritetskränkning det kan innebära. 

Det handlar även om att ha tydliga regler för vem som får se på inspelningarna, när man får titta och att inte lagra materialet längre än nödvändigt.

''Skapa ökad trygghet''

Bredängsskolan är en av alla skolor som använder sig av kameraövervakning.

– Det har vi gjort som ett led av vårt arbete med att skapa ökad trygghet, säger rektorn Anna Hoffsten.

Datainspektionen har inte prioriterat tillsyn på skolor den senaste tiden, men det kan bli aktuellt.

– Vi gjorde en inspektion på skolor gällande det här för några år sedan och fann då stora brister. Så det är intressant för oss att titta på det igen, säger Moa Nordqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.